Sukuseuran historiikki

 

JESTOIN SUKUSEURAN HISTORIIKKI VUOSILTA 1985 –  TAUSTAA:

 

Jestoin suku on vanha karjalainen suku ja se on asunut Uuksussa.

Aune Jestoi teki monia vuosia ansiokkaasti sukututkimusta ja selvitteli suvun eri haarojen vaiheita.

Jestoin suvussa on aina ollut karjalaista vieraanvaraisuutta ja vahvaa sukulaishenkeä sekä henkilöitä, jotka ovat halunneet, että sukulaiset tuntisivat toisensa ja perinteet säilyisivät.

Mm. virranniemen Niilo puhui sukutapaamisen järjestämisestä jo 1970-luvun loppupuolella Aune Jestoille eräällä sienikurssilla, joka järjestettiin Virranniemessä. Niilon poika Arvo kannatti myös lämpimästi sukukokoontumista. Niinpä sitten 28.7.1984 järjestettiin ensimmäinen Jestoin suvun kokoontuminen Virranniemessä Arvo ja Marjatta Jestoin kodissa. Tilaisuus oli lämminhenkinen ja sukulaiset, joita oli mukana 56, saivat nauttia kauniista kesäsäästä ja vieraanvaraisuudesta.

 

SUKUKOKOUKSET JA SUKUSEURAN TOIMINTA

Suvun kokoontumistilaisuuden innoittamana päätettiin, että kokoontumisia jatketaan ja

ensimmäinen virallinen sukukokous pidettiin 27.7.1985 Juankosken Seurantalolla.

Kokouksen lisäksi oli yleistä lystinpitoa tansseineen. Tilaisuus sai todella hyvän vastaanoton ja se kokosi peräti 98 sukulaista yhteen. Sukukokouksessa käsiteltiin ja hyväksyttiin sukuseuralle säännöt.

 

Jestoin sukuseuran virkistysretki tehtiin 6.7.1986 Suolahteen Mikko ja Raili Kuikan kotiin Kuikanpesälle. Virkistyspäivä aloitettiin osallistumisella Jumalanpalvelukseen Jyväskylän ort. Seurakunnan leirikeskuksessa Pyhäkankaalla. Leirikeskuksessa nautittiin muös maittava lounas, jonka jälkeen tutustuttiin Suolahden kauniiseen tsasounaan ja sieltä siirryttiin sitten vieraaksi Kuikanpesälle. Kesäisellä retkellä oli mukana runsas joukko sukulaisia eripuolilta Suomea.

 

Seuraavan kerran kokoonnuttiin uudelleen Juankosken seurantalolle 18.7.1987.

Sukukokouksessa todettiin, että seura tarvitsee oman sukuviirin ja päätettiin, että

seuraavassa sukukokouksessa tutustutaan viiriehdotuksiin. Mukana kokouksessa oli 51

sukulaista.

 

21.7.1990 pidettiin jälleen sukukokous Juankosken Seurantalolla. Viirikilpailua jatkettiin ja asian edelleen valmistelu siirrettiin sukuseuran hallitukselle. Päätettiin myös, että kootaan suvun vanhoja valokuvia ja mikäli niitä saadaan riittävästi tehdään suvusta kertova valokuvakirja. Seurantalolla oli mukana 62 seuran jäsentä.

 

Sukuseura teki kotiseutumatkan Karjalaan 8-11.7.1991. Säät suosivat matkalaisia ja matka oli mukava ja onnistunut.

 

11.7.1992 pidettiin sukukokous Kuopiossa, hotelli Arctiassa, jossa oli mukana 38 sukulaista.

Kokouksessa käsiteltiin viirikilpailuun tulleet 13 ehdotusta ja niistä äänestettiin. Päätettiin, että hallitus teettää voittaneesta ehdotuksesta sukuviirin seuraavaan sukukokoukseen.

Sukukokouksen päätteeksi katsottiin vielä video sukuseuralaisten Ala – Uuksun matkasta.

 

22.7.1995 pidettiin sukuseuran 10-vuotisjuhla ja sukukokous Juankoskella Rissalan

Kievarissa. Ohjelmassa mm. sukuviirin julkistus, suvun historiaa, yksinlaulua, kilpailuja, tanssia ja arpajaiset. Ensimmäinen sukuviiri luovutettiin juhlallisesti viirinsuunnittelijalle Jari Jestoille. Sukukokouksessa oli läsnä 64 suvun jäsentä.

 

14.6.1997 kokoonuttiin Reino Miskalan tilalle Västinniemeen viettämään yhdessä kesäistä päivää ja pitämään sukukokousta. Mukana oli 63 sukulaista.

 

Sukuseura teki matkan Karjalaaan heinäkuussa 1998 ja seuran toimesta pystytettiin muistoristi Uuksun hautausmaalle sankarivainajien muistolle.

 

3.7.1999 kokoonuttiin 44 sukulaisen voimin Västinniemen nuorisoseurantalolle pitämään sukukokousta. Sukukokouksessa päätettiin, että rakennetaan Uuksun sankarihautausalueen ympärille aita ja anotaan opetusministeriöltä avustusta ko. hankkeeseen.

Aitaprojekti vei pitkän ajan ja Aune Jestoi teki mittavan kirjallisen työn, joka käsitti erilaisia

selvityksiä sekä laajan kirjeenvaihdon venäläisten viranomaisten kanssa vuosina 1999 –

2001. Aitaprojekti saatiin vihdoin päätökseen elokuussa 2002.

 

21.7.2001 sukuseuran kokous pidettiin Kivennavalla, Pieksänkoskella, mukana oli 35

henkilöä. Kokouksessa kuultiin Aune Jestoin esitys suvun historiasta ja samalla hän luovutti sukututkimusmateriaalin Anu Jestoille. Lisäksi kuultiin selvitys aitaprojektista.

 

Sukuseura järjesti aidanrakennustalkoomatkan Karjalaan 3 - 7.8.2002. Pitkällinen ja vuosia vienyt rakennusprojekti saatiin näin onnellisesti päätökseen ja kaunis aita pystyyn kalmoille.

Talkoomatkalle osallistui 21 henkilöä, mukana oli aikuisia ja lapsia.

 

19.7.2003 kokoonnuttiin sukukokouksen merkeissä ja tällä kertaa Siilinjärvelle

Kunnonpaikkaan. Sukukokouksen aluksi kuultiin Maija-Maria Tikkasen lähettämä tervehdys kokousväelle. Kokouksessa muutettiin sukuseuran sääntöjä ja aitatoimikunta lakkautettiin.

Lisäksi keskusteltiin nelikenttäanalyysin pohjalta sukuseuran nykytilanteesta, sen

vahvuuksista ja heikkouksista. Kuultiin myös loppuselvitys sankarihautausalueen aitauksen rakentaminprojektista. Kokouksessa oli mukana 39 sukulaista.

 

23.7.2005 järjstetettiin sukuseuran 20-vuotisjuhlakokous Heinävedellä Valamon

luostarin tiloissa. Juhlakokouksen yhteydessä muistettiin sukuseuran viirillä

merkkipäiväsankareita vuosien varrelta.

 

21.7.2007 kokoonnuttiin Muuruvedellä, aluksi tsasounalla liturgiaan sitten siirryimme

Muuruveden hautausmaalle litaniaan ja sen jälkeen seurakuntatalolle ruokailuun ja

sukukokoukseen. Mukana oli 31 jäsentä.

 

12 -15.6.2008 sukuseuran matka Karjalaan, Uuksuun. Aita on pystyssä.

 

25.7.2009 sukukokous Siilinjärvellä, Kunnonpaikassa. Mukana oli 34 jäsentä. Sukuseuran viiri luovutettiin pyöreitä vuosia täyttäneelle Immo Kuutsalle.

 

3.7.2010 sukuseuran 25-vuotis juhlakokous Juankosken Kivennavalla. Mukana oli paljon innostuneita sukulaisia. Viiri luovutettiin Aila ja Antero Hiltuselle.

 

12 -15. 7. 2010 osa sukulaisista teki matkan Karjalaan omilla autoilla. Yövyimme 2 yötä Salmin Tulemalla. Teimme matkan Uuksuun ja Orusjärvelle. Yhden yön olimme

Sortavalassa ja kävimme Valamossa. Ilmat suosivat matkaa liiankin hyvin. Sortavalassa

lämmintä oli +37 astetta.

 

2012 sukuseura teki Uuksuun sankarihaudan aidan kunnostusmatkan. Matka tehtiin omilla autoilla ja osin AVI.n ja sponsoreiden kustantamana. Aita maalattiin ja rakennettiin uusi muistelupöytä haudalle. Mukana oli innostunut joukko seuralaisia ja myös seuraan kuulumattomia. Olimme 2 yötä Salmin Tulemalla ja yhden yön Sortavalassa entisellä, nyt uusitulla seurahuoneella.

 

2012 sukukokous pidettiin Juankoskella, Ruukin kievarissa, mukana 24 sukulaista.

 

2014 sukuseuran nimissä laskettiin havuseppele Uuksun sankarihaudalle.

 

2015 30 v. juhla ja sukukokous Muuruvedellä kylätalolla, ensin litania Muuruveden hautausmaalla ja tutustuminen Muuruveden upeaan luterilaiseen kirkkoon. Mukana  n. 30 jäsentä. Anu Jestoi esitteli seuran historiikin kuvien ja musiikin kera, toivottavasti saamme esityksen kaikkien katsottavaksi. 

 

 2017 sukukokous taaskin Muuruveden kylätalolla ja tutustuminen satamamakasiiniin ja siellä esitettyyn kuvanäyttelyyn ja esitykseen kylän historiasta.

 

6.12.2017 Suomi100 teeman mukaisesti laskimme seppeleet ja sytymme kynttilät Salmiin Uuksun ja Tuleman sankarihaudoille, samoin Surun ristille ja Impilahden sankarihautojen muistokivelle. Laskimme myös Salmi-seuran kynttilät muistomerkeille.

 

20.7.2018 Korjasimme Uuksun sankarihautausmaan aidan portin käydessämme Salmissa ja Uuksussa.